Áztatott tészta hűtött olajjal? Spórolási tippek a konyhában 2.
Ki ne hallott volna tuti tippeket arról, hogyan takarékoskodhat a konyhában az idővel és az energiával. Próbára tettünk pár népszerű hiedelmet a bab áztatásától a húspácolásig.
Ki ne hallott volna tuti tippeket arról, hogyan takarékoskodhat a konyhában az idővel és az energiával. Próbára tettünk pár népszerű hiedelmet a bab áztatásától a húspácolásig.
Vannak dolgok, melyeket még a konyhaművészetben jártas férfiak sem nagyon készítenek el otthon, hanem leginkább a piaci büfékben, vagy kora délelőtt nyitó kifőzdékben fogyasztanak el. Ilyen étel a szalontüdő, avagy a pájsli, mely épp úgy a Monarchia konyhájában kezdett el rotyogni, mint annyi más étel, melyet magyarok, osztrákok és csehek egyaránt magukénak vallanak.
Az ajánlott heti egy-két alkalom helyett a magyarok többsége csak karácsonykor eszik halat, ilyenkor a rántott ponty és a halászlé a sláger, pedig kis odafigyeléssel változatosabb és még egészségesebb halfogásokat is összeállíthatunk. Íme néhány tipp, hogy mire figyeljünk!
A padthai a leghíresebb thai étel, a fő összetevőkön alapulva sokféle variációja létezik. Nyomába eredtünk ennek az itthon is egyre népszerűbb thai fogásnak, és kipróbáltunk egy titkos receptet, a legújabb pesti padthai wokbar-ban, az Egyetem téren. Caikam, a thai szakács megtanított minket a wokforgatás fortélyaira, és a sajátfejlesztésű titkos szószát kihagyva ugyan, de megosztotta velünk az igazi padthai receptjét is.
Lassan minden sztárnak van saját szakácskönyve, nekem miért ne lehetne? Merül fel a jogos kérdés, az androidosoknak és az iPhone-soknak pedig van egy jó hírünk: erre ingyen van lehetőség.
A karácsonyi ünnepek meghitt hangulata sokszor csak a reklámokból köszön vissza. A valóságban a háziasszony napokkal előtte túlvásárolja magát, kiköltekezik, és mi tagadás végkimerül. Lehet másként is, kevesebb idővel, energiával és pénzzel igazán tökéletes menüt varázsolni a karácsonyi asztalra.
Az egyszerű összefüggések nem mindig nyilvánvalóak. Frankfurtban járva hamar kiderülhet, hogy megboldogult menzás ifjúságunk kedvencének semmi köze névadójához. Frankfurtban mint sem tudnak a mi frankfurti levesünkről. Ettől még nagyon jó gyomorvígasz hideg napokon.
A konyhában nagyon nem mindegy, hogy milyen évszakot írunk. Ma már a legtöbb étterem évszakonként, sőt, sokszor ennél gyakrabban, akár hetente is a szezonális kínálatnak megfelelően változtatja aktuális étlapját. Miért ne tennénk ezt otthon is? Felmerül azonban a kérdés, hogy egyáltalán mikor, mit érdemes főzni és mire készüljünk fel, ha nyáron szeretnénk megállni a konyhában a helyünket. Ehhez ad segítséget Bereznay Tamás séf. Nyári tippek és trükkök.
Sólet: autentikusan szombatra készülne, amúgy bármely ráérős napon, és kitarthat egész hétre. Kis mennyiségben nem érdemes főzni.
Amikor még voltak rendes évszakok, állítólag a sütőtöknek is illett várni az első fagyokig: akkor szedték csak fel a földekről, ha megcsípte a dér. Manapság nem tököljük el az időt, ott a piacon a karcsú kanadai tök meg a gömböc kis japán Hokkaidó, de hetek óta már a tekintélyes hazaiak is. Mehetnek a levesbe.
Történetesen tökéletesen ránk tört a nosztalgia. Ha már eleresztettük boldogult diákkorunk rémisztő menzakajáit, itt az ideje a családi vasárnapok felidézésének. A klasszikus rántott hús-krumpli-uborkasaláta kombó kipipálva. Mi is volt még? A feledés homályából felbukkan az egybesült hús.
A fejes saláta az első tavaszi zöldségek között kelleti magát a piacok standjain.
Nem állítjuk, hogy a kocsonya a legdivatosabb étel. Pláne, ha nem urizálunk aszpikba bújtatott csirkével, libával, hallal, hanem bevállaljuk a disznóságot. Na, pont ettől lesz állati jó.
Nincs az a fennkölt tányérsznob, aki fine dining ide vagy oda, ne gyengülne el egy adag jól elkészített tojásos nokedlitől. Pláne, ha a hozzá feltétlenül dukáló fejes salátával, mostanság kovászos uborkával is kábítjuk.
Igenis szezonja van a befőzésnek. Téli napokon felér egy hangulatjavító fényterápiás tréninggel, ha narancslekvárt készítünk. Az angolok kedvenc lekvárja nemcsak a reggeli pirítóshoz, kalácshoz, de szárnyashúsokhoz is kiválóan passzol.
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy igazán jó szilvás gombócot csak tapasztalt, nagy konyhai múlttal bíró nagymamák tudnak készíteni – pedig nem ördöngösség. Kezdjünk is neki a gombócolásnak!
Nem kell ahhoz szakácsnak, de még csak gyakorló háziasszonynak sem lenni, hogy az ember meg legyen győződve arról, hogy övé a tökéletes lecsó elkészítésének titka. Így a közös lecsófőzés könnyen temperamentumos, tüzes vitába torkollhat, mert ahány ház, annyi féle módon készül a tökéletes lecsó. Talán egy dolog van amiben megegyezhetünk: a lecsót sokféleképpen variálhatjuk, és elrontani nehezebb, mint jót készíteni.
Az avokádó csak pár éve került be a magyar piacok, boltok kínálatába. S a megjelenése óta állandó vita tárgyát képezi. Gyümölcs-e vagy inkább zöldség? Hizlal-e vagy fogyaszt? Egészséges-e vagy egyenesen mérgező?